Den populære fotballmaten rundt i Europa

I Norge assosierer vi gjerne pølse i brød eller lompe, med ulike lokale variasjoner slik som Mossingenes pølse i vaffel, med fotballfest og idrettsarrangementer generelt. Dette er derimot ikke noe som er universelt, og UEFA har laget en oversikt over de mest populære fotballmattypene som serveres på fotballstadion rundt i Europa. Oversikten viser hovedsakelig tre kategorier, og her vil du få tips til å la deg inspirere av noen av rettene.

Kilde: Pixabay

Nøtter og frø
Nøtter som snacks høres kanskje ikke så banalt ut, men er kanskje ikke det nordmenn først assosierer med fotballmat. Det er det likevel i land som Russland, Georgia, Montenegro, Kroatia og Kypros. Dette er dessuten en snacks som er lett å inkorporere selv, da man enkelt kan kjøpe inn og blande de nøttene man selv liker. Det er en sunn snacks og man har ifølge Meny.no/oppskrifter et stort utvalg nøtter man kan velge mellom. Husk bare på at endel mennesker er nøtteallergikere og dette må det tas hensyn til, både på fotballkvelder eller hvis man skal dele snacksen med andre generelt.

Se også:  Spiselige solbriller?

Det er også svært vanlig mange steder (slik som Makedonia, Gibraltar og Ungarn) å spise frø, og særlig solsikkefrø er populære. Dette er også en snacks som er lett å la seg inspirere av, men sammenliknet med nøtter kan det være noe vanskeligere å finne et godt utvalg av frø i vanlige matvareforretninger.

Pai-retter

Den andre hovedkategorien av fotballmat i Europa er pai. Denne retten blir ikke overraskende hovedsakelig nytt til en spennende fotballkamp på de britiske øyene, altså England, Wales, Skottland, Republikken Irland og Nord-Irland. Det er helt klart en veldig britisk, og veldig tradisjonell, fotballmat. Det er gjerne ulike typer kjøttpaier som konsumeres, men gjerne med mye deig og ikke så mye fyll. Akkurat hvilken paitype som er mest populær avhenger derimot av hvor i landet du befinner deg. Følger du for eksempel iherdig med på UEFA Champions League-kampene til Manchester City, som ifølge odds tips hos https://extra.bet365.com/ har en odds på 4.75, er sjansen stor for at du spiser en kjøttpai. Holder du i stedet til i sørvest-England er sjansen større for at du spiser en vanlig pai. Om du også ønsker å prøve deg på å spise pai til den neste fotballkampen du skal følge med på, er det uendelig med flotte og fristende oppskrifter tilgjengelig etter et kjapt google-søk.

Se også:  Oppskrift på fajitas i langpanne

Kilde: Pixabay

Ulike kjøttretter
Ulike kjøttretter er også populært ellers i Europa. I Norge, i likhet med andre nordiske land, Frankrike, Polen eller Tyskland, sverger til ulike typer pølseretter. I Tyskland ble det for noen år tilbake til og med foreslått for å forlenge kamppauser med 5 minutter for å øke salget av pølser, som du kan lese mer om på https://www.aftenposten.no/. Men det finnes også andre populære retter. I Albania spises det blant annet kebab eller kjøttboller, mens i Østerrike er Schnitzelburger mest populært. I Nederland er det vanlige hamburgere som gjelder, mens Portugal foretrekker ulike kjøttsandwicher. Om du ikke er av den mest eksperimentelle typen, men likevel vil prøve deg på noe mer spennende enn den norske «pølse i brød»-retten til neste fotballlkamp, kan kanskje den greske «vromiko» være noe for deg? Her spiser man noe som minner om en pølse av kebabkjøtt, med brød, pommes frites og masse majones og sennep. Altså den perfekte fråtsematen.

Se også:  Den siste mattrenden: nå skal salaten være rosa