Fakta og myter: hvor dårlig er sukker for tennene?

Fakta og myter: hvor dårlig er sukker for tennene?
4.7 (3 stemmer)

Du har hørt mange ganger at sukker er dårlig for tennene dine, men det kan være vanskelig å unngå sukker i kostholdet ditt når kaker og godteri smaker så godt!

I denne artikkelen skal vi undersøke hva sukker gjør med tennene dine. Vi skal også gå litt inn på hva du kan gjøre for å skaffe deg en god oral hygiene.

Hva gjør sukker med tennene mine?

Det er ikke sukker som skader tennene dine. Men sukkeret er med på å frigjøre noen syrer i tennene dine. Dette vil igjen skape en bakterieflora som er med på å bryte ned kvaliteten på tennene.

Syrene vil altså løse opp og skade tannemaljer, noe som øker risikoen for å utvikle tannråte og tannkjøttsykdommer. Derfor er det viktig å børste tennene dine hver dag. Desto lengre du går med et “sukkerbelegg” på tennene, desto større sjanse er det for at tennene brytes ned. Det beste du kan gjøre er å kjøpe deg en ordentlig god tannbørste.

Se også:  Morsomme kvelder med vennegjengen

Bør jeg unngå all sukkerholdig mat og drikke?

Prosessert eller raffinert sukker, som det som finnes i godteri, is, potetgull, ferdigpakket snacks og brus, bør du absolutt unngå så mye som mulig. Men husk at tørket frukt, honning og sitrus kan være skadelig for tennene dine hvis du ikke spiser det med måte. Dette er eksempler på matvareprodukter som ødelegger tennene dine.

Men det finnes også produkter som styrker tennenes immunforsvar.

Mat med mye fiber og proteiner som nøtter, ost, grønnsaker, selleri og gulrøtter er med på å fjerne plakk og bakterier fra overflaten på tennene. Du bør også få i deg mye vann under og etter å ha spist mat. Dette vil fremme spyttproduksjonen og vaske bort bakterier og resterende matpartikler.

College of Dentistry har skrevet en god artikkel om hvordan vann kan være med på å hjelpe deg med å få et “kritthvit smil”. 🙂

Se også:  Mat og drikke på kasinoer

Er det noe slags sukker som er trygt for tennene mine?

Noen gang hørt om xylitol? Det er en sukkeralkohol som smaker akkurat som sukker, men ikke inneholder noen syrefremmende egenskaper. Du finner det ofte i sukkerfri tyggegummi, sukkerfrie mynter og tannkrem. Som med alle andre ting, så skal man bare ha xylitol i mindre mengder. Men det er allikevel det beste søtningsmiddelet for tennene dine.

Healthine, en av de største nettsidene om kropp og velvære i USA, skrev at Xylitol var et “excellent choice” i en av deres artikler. Det må vel være noe å ta med seg.