Fordelen med å refinansiere gjeld

Du kan bruke et forbrukslån uten sikkerhet til å refinansiere kostbar gjeld. Dette er en kurant løsning for de som ikke kan stille med pant som sikkerhet og som ønsker seg lavere lånekostnader. 

Det viktigste er å redusere renten

De fleste som refinansierer har som mål å kutte rentekostnadene. Du vil kunne spare penger dersom du oppnår en vesentlig reduksjon i renten på det nye samlelånet.

Små forbrukslån og produktfinansiering (f.eks av hvitevarer og elektronikk) er eksempler på dyr forbruksgjeld. Har du kredittkortgjeld på toppen er gevinsten som regel enda større. Merk deg at du fortsatt kan refinansiere gjeld med nedbetaling inntil 15 år, til tross for de nye kravene til banker som tilbyr usikret finansiering.

Kan spare deg for mye penger

Besparelsen kommer helt an på hva du betaler i renter samlet sett på gjelden som skal innfris, og rentene du får på det nye lånet. Hva det blir i kroner og ører kan du enkelt regne ut selv.

Et tips er å bruke www.refinansiere.net sin kalkulator for refinansiering. Vi vil likevel illustrere potensialet, ved å vise frem typiske renter på ulike finansieringstyper.

Her ser du et anslag over rentene som følger med ulike lån hos norske banker:

  • Store forbrukslån – årsrenter på cirka 13%
  • Små forbrukslån – årsrenter på cirka 17%
  • Mikrolån – årsrentene kan komme opp i over 250%
  • Kredittkort – årsrenter på cirka 25-35%
  • Produktfinansiering – Alt fra 15-45%.
Se også:  Hjemmelaget sjokolade til spillkveld med venner

Gunstigere vilkår

De som refinansierer flere forbrukslån og kreditter får ofte mer gunstige renter enn om de hadde søkt om tilsvarende sum til forbruk. De lavest mulige nominelle rentene ligger i dag på cirka 6%, og det er uvanlig at et større lån havner over 14%. 

Ser vi da på hva små forbrukslån, mikrolån og kredittkortgjeld koster så er potensialet for besparelser åpenbare. Du kan sammenligne prisene for lån uten sikkerhet på lånius.no

I tillegg finnes det banker som tilbyr forbrukslån til refinansiering uten etableringsgebyr. Når gebyret fjernes vil det gjøre de økonomiske besparelsene dine enda større.

Færre gebyrer

I tillegg til lavere renter får du færre termingebyrer som skal betales. Disse koster omtrent 50 kroner per forbrukslån, og hvert enkelt kredittkort. Har du såkalte mikrolån vil du spare enda mer. Der kan gebyrene være på opptil 200 kroner per måned. Totalt sett vil dette bli en god sum penger i løpet av et år, alt ettersom hvor mange kreditorer du har.

Se også:  Fakta og myter: hvor dårlig er sukker for tennene?

Her bør du også ta med i regnestykket at du sannsynligvis slipper en god del purregebyrer og inkassokostnader i tillegg. Sjansene for å pådra seg slike ekstrakostnader er langt høyere når kreditorene er mange, enn når du har kun én bank å forholde deg til.

Alle krav samlet

Et annet positivt resultat som følger med refinansiering er at du får bedre oversikt over din egen private økonomi. Det er åpenbart langt enklere, både praktisk og psykologisk å motta kun 1 regning fra banken hver måned. Folk som har gjeld fra flere kredittkort, og flere lån i ulike banker, kan ha en tendens til forglemme seg. Noen velger også rett og slett å ignorere kravene når de hoper seg opp.

Se også:  Et bredere mattilbud på idrettsarenaer

Med kun en regning å tenke på blir budsjetteringen enklere. Det praktiske med betalingen kan du også slippe å tenke på, for eksempel ved å bruke autogiro.

Husk å søke i tide

Dessverre er det mange som ikke har et spesielt bevisst forhold til lånekostnadene sine. Personer som har flere dyre lån og kreditter er overrepresenterte i statistikken når det gjelder inkassosaker og betalingsanmerkninger.

Det kan bli viktig å få refinansiert den dyre gjelden før betalingsproblemene melder seg. Derfor anbefaler vi at alle som har tatt opp flere forbrukslån, og spesielt om de har kredittgjeld i tillegg, refinansierer med et nytt lån.