Guide: Hvordan ta gode matbilder

Guide: Hvordan ta gode matbilder
4.7 (3 stemmer)

Noe som alltid er irriterende er når man lager mat som ser fantastisk ut, er å ende opp med et dårlig bilde av maten.

Her har jeg noen tips til hvordan du selv kan ta gode matbilder hjemme!

Godt lys er essensielt for gode matbilder

Godt lys er kanskje det aller viktigste når det kommer til å ta gode bilder. Mørke bilder kan forandre selv de lekreste retter til noe som ser ut som sliten restemat.

Den enkleste måten å løse dette på, er å sette det du skal fotografere foran et vindu med naturlig lys – men unngå direkte sollys. Unngå blitz og lys fra mobilkamera – men om du ikke har noe naturlig lys å ty til, kan lyset fra en pcskjerm gi et ok resultat. Skru opp lysstyrken på laptopen på maks, og sett skjermen foran maten du skal fotografere.

Se også:  Billige middagsoppskrifter

Det finnes også enkle lys som kan kjøpes på for eksempel eBay eller Aliexpress for noen hundrelapper. De tar kanskje litt plass, men dersom du virkelig ønsker å få gode bilder, kan det være lurt å investere i.

Komposisjonen er viktig for et godt matbilde

Skal du ha med bestikk, drikke, servietter og sauser? Her må du prøve deg frem. Litt pynt ser som regel alltid bra ut, foreksempel noen grønne urter, eller en saus i en sterk farge som får bildet til å «poppe». Dersom du er på restaurant er dette punktet relativt enkelt, da maten som regel er fint dandert. Husk at man også spiser med øynene – kompisisjonen er svært viktig!

Se også:  Le Creuset lanserte nettopp en blomster-kolleksjon - perfekt når våren nærmer seg

Sørg for at maten er fersk når du fotograferer den. Det synes raskt dersom maten er dvask, så du bør jobbe raskt. Derfor er det viktig å ha tenkt gjennom kompisisjonen på forhånd, for å få det beste matbildet.

Lek med vinkelen når du tar ditt matbilde

Prøv ut forskjellige vinkler når du lager mat. Noen ganger ser maten best ut fra siden, andre ganger ovenfra. De siste årene har trenden med videoer hvor man lager mat ovenfra tatt helt av i sosiale medier. For å lage en slik video fungerer både vanlige speilreflekskameraer, men også GoPro-kameraer som du enkelt kan feste, ettersom de har en vidvinkellinse.

Se også:  Den siste mattrenden: nå skal salaten være rosa

Velg gode farger

Et viktig tips når det kommer til å ta gode matbilder, er å passe på at du velger rett bakgrunn. Unngå for all del en bakgrunn som går i ett med maten. Det beste er kontraster, slik at maten virkelig stikker seg ut. Men det betyr ikke at du skal velge bakgrunner med sterke farger. Forhåpentligvis har maten din sterke farger, slik at du kan velge bakgrunner i naturlige farger, som likevel står i kontrast til maten din. Da blir matbildene dine virkelig gode!