Leirbålsmatlaging: En guide til matlaging på camping

Campingmat kan være mer glamorøst enn man skulle tro. Med riktig utstyr, kunnskap og oppskrifter kan du lage næringsrik mat mens du nyter den vakre naturen. På samme måte som du trenger en kjøpsguider for sko før en fjelltur, trenger du bare litt råd og tid når du skal planlegge måltidene til eventyret ditt. Heldigvis er det relativt enkelt å lære seg å lage mat utendørs. Her er noen tips for å komme i gang. 

Hva du skal pakke

Utstyret er selvsagt det viktigste når du skal lage mat på tur. Når du velger utstyr, bør du ta hensyn til vekt og nytteverdi. Hvis du allerede har mye i sekken, bør du velge bort alt som er tungt eller uvesentlig. Her er derfor noen forslag til hva du bør pakke med deg når du skal lage mat på tur: 

  • Bærbare kokeapparater: Når det gjelder campingmat, er dette den vanskeligste avgjørelsen å ta. Sørg for å utforske alle de ulike ovnstypene og ta hensyn til kompleksiteten i måltidene du ønsker å tilberede. Du må bære komfyren frem og tilbake, så husk å velge en som er lett. 
  • Redskaper: For å spare plass og vekt er det best å ha færrest mulig redskaper. Prøv å velge flerbruksredskaper; en sveitsisk lommekniv er alltid nyttig. En boksåpner, en spork, en kniv og en tallerken bør anses som et minimum. 
  • Termokanne/flaske: Avanserte termokanner og flasker holder drikken varm eller kald i 4-6 timer. Noen merker tilbyr til og med livstidsgaranti på produktene sine. Ved valg av termos bør du holde deg til rustfritt stål; glass er ofte for tungt og plast går lett i stykker. 
  • Kokekar: Valget av kokekar avhenger av komfyren og maten du tar med deg. Også her gjelder det å bare ta med det som er nødvendig og lett, slik at du ikke utsetter deg selv for ekstra belastning. 
Se også:  Matopplevelser i verdens beste casino

Med riktig utstyr vil du bli overrasket over hvor mye du kan lage mat mens du er på farten. Sørg for å planlegge i god tid og ta med deg alt du trenger; det er ingen grunn til å la være å spise bare fordi du er utendørs. Husk at det finnes massevis av oppskrifter og ideer på nettet, i tillegg til noen forskjellige tilberedningsmetoder. 

Oppskrifter i én gryte

Når du er på tur, er det lurt å holde kjøkkenutstyret på et minimum for å spare plass og tid til rengjøring. Du ønsker å nyte tiden og slappe av i stedet for å bruke tid på å gjøre deg klar til å lage mat. Oppskrifter med én gryte er derfor ideelle. De krever liten innsats og lite matlagingsutstyr, samtidig som de smaker godt. Eksempler på klassiske turmåltider i én gryte er blant annet:

Se også:  5 gode fordeler med å spise sunt og variert

Chili

Chili er en fast del av campingmaten, og er et ypperlig måltid som passer godt sammen med friluftsliv. Den er rik på karbohydrater, protein og energi, og er et måltid som både smaker godt og gir deg energi til resten av dagen. Alt du trenger er en gryte, et kokeapparat og noen bønner, løk og tomater. Det finnes mange smarte varianter av den klassiske chilien, så du finner garantert en oppskrift som faller i smak.

Pastaretter

Pastaretter er et annet godt alternativ for å få i seg langsomme karbohydrater når du er på tur eller camping. Fra spaghetti bolognese til kremet cajun-stil eller retter med pesto – pastaens fleksibilitet gjør den til en god ingrediens å ta med seg på langtur. 

Pannekaker

Hvis du er på utkikk etter ideer til frokost, er pannekaker perfekt. Lag en røre av mel, egg og melk hjemme før du drar, og hell den i en stekepanne over flammen og stek. Enten du spiser vanlige pannekaker eller tilsetter sjokolade og frukt, vil du garantert få en frokost som gjør deg klar for resten av dagen. 

Se også:  Gode drikker du kan holde varmen med til vinteren

Innpakkede måltider i folie

Foliepakker eller folieinnpakkede måltider er enkle å tilberede, og de smaker også herlig. Alt du trenger til denne tilberedningsmetoden, er folie. Legg ingrediensene i folien, pakk dem godt inn og varm dem opp over komfyren eller åpen ild. Denne tilberedningsmetoden er spesielt effektiv når du tilbereder fisk, kylling og grønnsaker. 

Avsluttende tanker

Det er overraskende enkelt å lage mat utendørs, så neste gang du skal på telttur, trenger du ikke føle at du må spise deg mett på hermetikk eller ferdigmat. Uansett om du lager mat på bål eller ved hjelp av et kokeapparat, bør du sørge for å lage deg et godt måltid mens du er på tur, slik at du har energi til resten av turen og generelt har det hyggelig. 

Hva vi spiser påvirker nesten alt vi gjør, fra søvn til våkne timer. Så når du utsetter kroppen for ekstra påkjenninger på lange turer, er det viktig å spise riktig for å holde deg frisk og nyte turen.