Mat og trening

Mat og trening
5 (1 stemmer)

Vi liker gjerne å måle kalorimengden når vi skal si noe om hvor mye mat man bør få i seg. Et gjennomsnitt som å si at en mann bør få i seg 2600 kalorier og en kvinne 2000 kalorier, kan likevel være langt fra ditt behov. En syklist i Tour de France veier rundt 60-70 kilo, men får likevel i seg nesten 10000 kalorier på en intens sykkel-dag. Så er du veldig glad i sjokolade, så bør du bli toppidrettsutøver!!

Men det er likevel dermed ikke sagt at man har mye å gå på. Matinntaket må legges opp i forhold til generell helsetilstand, alder, kjønn og aktivitetsnivå. En som sitter på kontorstolen hele dagen, trenger minste kalorier enn en tømrer.

Viktig med riktig mat uansett trening

Når det kommer til trening, er dette å anse som hardt arbeid, enten man driver med muskeltrening eller aerob trening som for eksempel på en stepmaskin. Man bryter ned muskelcellene og belaster kroppen betydelig. En som sjelden trener, vil kjenne seg i dårligere form etter en hard treningsøkt enn andre som trener jevnt. Men noen tips kan man likevel ta med på treningsturen:

 • Spis i god tid før treningsøkta
 • Ikke spis for mye, da vil kroppen automatisk bruke energi på å fordøye den
 • Drikk godt med vann hele døgnet, minst 2 liter
 • Frukt og grønt 30-60 min før trening
 • Drikk underveis i treningen
 • Spis banan eller rosin under lengre økter
 • Spis sunt etter trening avhengig av hvor ofte du trener

Man kan finne tusenvis av tips når det gjelder ernæring og trening, og alle vil ha sine forskjellige synspunkt. Det viktigste er å ha en sunn livstil, trene jevnlig og ta moderate valg. Skal man derimot trene for å bli verdensmester eller best i sin gren, må man presse kroppen hardere enn hva som er anbefalt. Det vil gå ut over helsen ved at man øker risikoen for skader og presser hjertet hardere. Mange kompenserer dette med å bruke forbudte substanser og ta til seg enorme mengder næring. Dette er ikke å anbefale, selv om man i visse deler av livet, kan klare å ha et unormalt høyt aktivitetsnivå. For å bøte på smertene og ubehaget etter en så hard økt, bør man:

 • Spise sunt
 • Restituere store deler av dagen
 • Få massasje og annen behandling
 • Overvåke kroppen og organene av profesjonelle

Det er ikke de fleste forunt å ha et støtteapparat rundt seg som sørger for at du kan sove og spille dataspill etter at du har trent. De fleste har en jobb å gå til og en familie å ta seg av.

Vurder og finn ditt favoritt-kosthold

Når du trener vil du merke at du blir støl og stiv i muskulaturen. Du kan merke at du er tørr i slimhinnene og rundt øynene og at du får lett hodepine. Kanskje må du ofte late vannet. Dette er tegn på at kroppen har blitt presset mer enn hva den er vant med. Det er derfor viktig å få i seg vann, de viktige næringsstoffene som vitaminer, fett, mineraler, jern, natrium etc. Man skal likevel være veldig klar over at for mye av de ulike stoffene kan gi helseplager. Derfor er det veldig individuelt hva som er riktig for hver person. Man bør være klar over at overdrevet inntak av fet mat, karbohydrater i form av melkesjokolade, matvarer som inneholder stivelse, alkohol også videre ikke bidrar til å gjøre treningen mer behagelig. Finn en god balanse for ditt matinntak, og drikk noe vann.

Se også:  Guide: Slik bruker du mindre penger på mat i hverdagen