Mørk sjokolade kan være den ideelle snacksen når man vil unne seg noe godt

De aller fleste av oss er opptatt av å leve et sunt liv, men samtidig er det kjekt å kunne unne seg med noe godt en gang iblant. Etter lange og harde jobbdager, er det spesielt deilig å kunne se frem til en avslappende helg der man gjerne unner seg noe ekstra.

Men hvor ofte kan man unne seg noe ekstra, og hva er det «beste» å unne seg, hvis man fortsatt vil holde helsa i sjakk? Det er flere faktorer som avgjør dette, men forskning viser av mørk sjokolade har klare fordeler sammenlignet med annet type godteri og snacks.

Flavanoider i mørk sjokolade fungerer som antioksidanter

Det som gjør mørk sjokolade unikt, er mengden med kakao den inneholder. For det er mengden kakao som skiller den mørke sjokoladen fra annen sjokolade. Kakaoen inneholder flavanoider, som er vitenskapelig sett er en type polyfenoler. Disse kalles gjerne for antistoffer, som igjen bidrar til å beskytte kroppens proteiner, celler og arvestoffer. Flavanoidene bidrar til å redusere og dempe skadelige forandringer som forekommer i kroppen.

Se også:  Dette serverer du til fotballkveldene med gutta

Det sies også at flavanoidene bidrar med positive effekter mot betennelser, og samtidig kan bidra til å forebygge hjerte- og karsykdommer. Flavanoidene påvirker det tynne laget av celler på innsiden av blodårene, kalt endotelfunskjonen. Negative påvirkninger på endotelfunksjonen kan på lang sikt føre til problematisk åreforkalkning og kolestorolutfellinger, mens flavadoidene på sin side heller gir positive påvirkninger som motvirker dette.

Kilde: Pexels

Mindre stress og lavere blodtrykk

Flavanoidene i kakaoene man finner i mørk sjokolade har mange positive aspekter. Tidligere studier har vist at sjokolade kan påvirke frigjøringen av seretonin og endorfiner i hjernen. Dette er stoffer som gir deg en god følelse og kan hjelpe mot stress. Dette er nok noe mange har opplevd. 

Se også:  Gi hjernen drivstoffet den trenger for en hard arbeidsdag

Etter en stressende dag på jobb, kan det være deilig å sette seg ned i godstolen og ta en bit mørk sjokolade mens man ser serier eller fotball på TV-en. Mange gjorde nok nettopp dette under sommerens EM i fotball, samtidig som man kanskje konkurrerte mot kolleger om hvem som var best å tippe med bet365 tippe-resultater. I sommerens OL deltok det også utøvere som har uttalt av de er glade i sjokolade. Den amerikanske femkjemperen Samantha Schultz kom på 21. plass i moderne femkamp i sommerens OL, og hun har uttalt at mørk sjokolade er en av favorittene hennes.

Selv om Norge ikke var med i mesterskapet, kunne man se at våre danske naboer imponerte både på og utenfor banen med kaker av spillerne. Det skal dog sies at disse kakene neppe har like mange gode helseeffekter som den mørke sjokoladen og dens kakaopulver.

Se også:  Oppskrift på fajitas i langpanne

Spis med måte

Det å spise med måte er helt sentralt når det gjelder å dra nytte av den mørke sjokoladens positive effekter. Hvis man spiser for mye, vil de negative effektene av sjokoladespisingen ta overhånd. Mørk sjokolade inneholder relativt store mengder av sukker, mettet fett og kalorier.

Den mørke sjokoladen kan heller ikke på noen måte erstatte et sunt og variert kosthold. Prinsippet er uansett at så lenge man spiser variert med både fisk, frukt, grønnsaker og annen sunn mat, er mørk sjokolade utvilsomt noe man kan unne seg i ny og ne, uten dårlig samvittighet.