Pass på at du får i deg disse vitaminene og mineralene

Pass på at du får i deg disse vitaminene og mineralene
1 (1 stemmer)

I denne artikkelen skal vi se nærmere på hvilke vitaminer og mineraler du bør få i deg for å opprettholde et sunt hår, en sunn hud og sunne negler.

Og selvfølgelig skal vi også se på hva slags matvarer du kan spise som inneholder disse tingene.

Hår, hud og negler finnes det mange kosttilskudd for. De inneholder ofte vitamin A, C og E, såvel som Biotin. Mineralene man ofte finner i disse er magnesium og selen, spesielt i kosttilskudd for hår.

Det å ha mangler på disse vitaminene og mineralene er uvanlig, men om man først har det er det normalt å miste mer hår og eventult også å merke endringer i både hud og negler. Over tid kan for eksempel mangel på vitamin a og vitamin e føre til hud som skjolder av og blir hardere. En mangel på bitoin kan føre til hårtap. En løsning på hårtap kan selvfølgelig være å gjennomføre en hårtransplantasjon, men det er mye enklere å rette opp i kostholdet sitt!

Se også:  Hva burde man spise for å ha energi når man spiller?

Men for de som ikke har noen klare mangler på disse mineralene og vitaminene, finnes det ikke noen tydelig forskning som viser at å ta slike tilskudd vil utgjøre noen forskjell.

Det finnes to studier frar 1990-tallet som viser at biotin tilskudd kan hjelpe med å styrke negler, men studiene var så små at de ikke kan konkludere med noe sikkert.

Men hva om du har en vitaminmangel?

De fleste av oss får nok vitaminer og mineraler nevnt ovenfor gjennom vanlig kosthold, men i noen tilfeller så kan medisinske problemer eller medisiner, sørge for at du får mangler som påvirker hår, negler og hud. For eksempel gjelder dette forlk som tar antibiotika over lengre perioder – disse har ofter biotinmangler. Jernmangel kan føre til sprø og misformede negler og i tillegg hårtap.

Se også:  Sjokolade og Champagne: En Perfekt Kombinasjon av Søte Nytelser

Hvis du opplever problemer med negler, hår eller hud og du ikke finner ut hvorfor, anbefaler jeg deg å kontakte legen din for å ta en blodprøve

Gjennom å ta en blodprøve vil du raskt avdekke om du har noen mangler og trenger å ta tilskudd.

Men husk at de aller fleste får i seg det de trenger gjennom et normalt kosthold!

I tillegg til å få i seg mineralene og vitaminene ovenfor, har jeg noen flere tips til hvordan du kan holde håret, huden og neglene dine sunne. Prøv følgende:

Spis nok proteiner: det er viktig å ha et sunt kosthold, og siden negler og hår består av hovedsakelig proteiner, er det viktig å få i seg nok av dete.

Se også:  Kveldsmat og søvn

Behandle håret osv godt: vær forsiktig med hårfarging, hårfønere, krølltang og stramme hestehaler. Hvis du biter negler burde du vurdere en neglelakk som smaker vondt. Bruk hansker når du tar oppvasken, og smør hender og negler daglig. Ta korte dusjer.

Beskytt deg selv mot solen: eksponering for UV stråler kangjøre at du får rykete hud og fargede områder. Prøv å bruk solfaktor 30 daglig i ansiktet!

Men viktigst av alt, er som alltid et sunt og variert kosthold

Ved å spise de rette matvarene vil du holde både kropp og sjel ved like på en måte ingen kosttilskudd kan greie.

Lykke til!