
Den beste oppskriften på spaghetti bolognese
Det er lite som slår en skikkelig spaghetti bolognese, toppet med revet parmesan. Så og si alle mennesker i alle aldre elsker denne retten, og det er ikke så rart – det er jo skikkelig comfort food!
Hvor kommer spaghetti bolognese fra?
Spaghetti bolognese er spaghetti med bolognese saus. Bolognese-sausen kommer fra Bologna i Italia, derav navnet. På Italiens heter sausen ragù alla bolognese. Her hjemme brukes sausen mest sammen med spaghetti, men i sausen hjemland brukes den også ofte med bredere pasta, som pappardelle og fettucine. Originalt er bolognesesausen en langtidskokt ragu med løk, selleri og gulrot sammen med en eller annen type oksekjøtt og litt gris. Deretter har man i tomater, hvitvin og melk, og lar det hele putre i mange timer til kjøttet faller fra hverandre.
Den første oppskriften på en kjøttsaus (ragu) servert med pasta, stammer fra 1800-tallet og kommer fra Imola som ligger i nærheten av Bologna. Og i 1891 finner vi navnet «bolognese» i en kokebok for første gang, i Pellegrio Artusis bok.

Spaghetti Bolognese i Norge
Her hjemme i Norge, er vi ikke like godt vandt. Kjøttdeig i en tomatsaus servert til spaghetti er det folk flest forbinder med spaghetti bolognese – men faktisk likner det vi selv tenker på som spaghetti bolognese mer på den italienske retten ragù alla napoletana som kommer fra Sør-Italia hvor de har stor tilgang på tomater.
I denne oppskriften brukes det kjøttdeig – vi kan kalle det en fornorsket versjon av originalen. Den er veldig god, og passer godt på fredagskvelden. Oppskriften tar ikke lange tiden, men jo lenger du lar sausen putre, jo bedre smaker den!
Oppskrift på spaghetti bolognese
Du trenger:
- 1 ss olivenolje
- 4 skiver røkt bacon, i biter
- 2 medium løk, finhakket
- 2 gulrøtter, skrelt og finhakket
- 2 selleristenger, finhakket
- 2 hvitløksfedd, finhakket
- 2-3 kvister rosmarin (bare bladene)
- 500 gram kjøttdeig
- 2 bokser tomater
- 1 potte basilikum
- 1 ts tørket oregano
- 2 laubærblad
- 2 ss tomatpure
- 1 terning oksekraft
- 1 rød chilli, finhakket (valgfritt)
- 125 ml rødvin
- 6 cherrytomater, delt i to
Til servering:
- 75 gram parmesan
- 400 gram spaghetti
- Brød
Slik gjør du:
- Varm opp en stor panne på medium varme, og ha i olje og bacon. Stek til baconet er gyldent og sprøtt
- Skru ned varmen og ha i løk, gulrot, selleri, hvitløk og rosmarin. Stek i rundt 10 minutter til grønnsakene er myke
- Skru opp varmen til medium-høy, ha i kjøttdeigen og stek til kjøttet er brunet
- Ha i tomatene, basilikum, oregano, laubærblad, tomatpure, buljong, chlli, vin og cherrytomater. Rør med en sleiv og knus tomatene
- Kok opp, og skru ned varmen så det putrer. La putre i 1 time og 15 minutter, mens du rører en gang i blandt. Sausen skal bli tykk og fyldig. Ha i parmesanen, smak til med salt og pepper
- Når sausen begynner å bli ferdig, kok spaghetti etter anvisning på pakken. Hell av vannet, og bland enten spaghettien rett i sausen, eller dander litt spaghetti på hver tallerken og topp med sausen
- Server med parmesan, hakket basilikum og eventuelt brød
Nam!
Du vil kanskje også like

Singapore – en perle for deg som liker mat
03/03/2020
Gi hjernen drivstoffet den trenger for en hard arbeidsdag
09/07/2021